Příroda nám podává pomocnou ruku

V životě lidském jsou okamžiky, na které nejsme připraveni. Možná jsme teoreticky vybaveni informacemi, které mozek přijímá, analyzuje, vysvětluje a ukládá, ale to není všechno.

V jednom okamžiku nám život může přinést situaci, která nás úplně ochromí a zpřehází vše k naprostému chaosu. Rodiče, kteří toužebně každý den pečují o rostoucí bříško, hladí jej a laskají svoje děťátko, se mohou dostat do situace, kdy se z mnoha důvodů dostaví jejich miminko na svět dříve nebo má po narození problémy.

Nastává velmi náročná doba pro všechny zúčastněné strany. Nejen maminky a miminka, ale i tatínkové se budou vyrovnávat s tímto neočekávaným příchodem na svět. Jedna z možností, jak přijmout situaci, je užití jemných léčivek. Jak homeopatie, aromaterapie, tak i jemných dotekových technik, hlazení.

Maminka potřebuje velkou podporu a tu může najít ve dřevinách – v borovici, santalu, ale i v jasmínu. Pro podporu laktace může používat gerániovou vodu, která zároveň pomáhá udržovat v rovnováze hladiny hormonů, zavinovat dělohu a zklidňovat náročné chvíle. Vhodná je také esence levandulová. Používá se pro hojení hráze po porodu a hlavně utěšuje a uklidňuje. Vše je doporučováno ve velmi jemných koncentracích a jen z kvalitních zdrojů. Je to jako náruč hojivého balzámku na duši a tělo, vyladění se. Jako hojivý obklad může pomoci růže, která svými plátky oblaží a zchladí rozbolavělé srdce.

Jemná koncentrace, například v rozprašovači, je velmi vhodná i pro léčení prostor, kde se nachází miminko. I na něj klesají plátečky a obalují ho sladkou vůní, silou v jemnosti a kráse, kterou u královny květin všichni máme tak rádi.

Tatínkové mají také srdce, která potřebují něhu a jemnost, protože i pro ně je tato situace velmi náročná. Pochybnosti, rozbory všeho, proč to nevyšlo, kde se stala chyba a kdo za to může. Tady pomáhají citrusy - grep, bergamot, citron. Uvolňují napětí. Pro podporu a zklidnění je vhodný santal a myrha.

V této chvíli je u rodičů nejdůležitější vzájemná podpora. Hlavně tatínkové by měli více vnímat potřeby své ženy a dodávat jí svou sílu a ochranu. Jemné masáže na uvolnění strnulosti šíje, zad, ale i rukou či nohou, ženu velmi uklidní a více tak dochází i k vzájemnému propojení mezi rodiči. V této době nejsou slova to nejpodstatnější. Sdílení a vyjádření toho, co oba prožívají pomocí neverbální komunikace, může mít mnoho podob (např. vřelé objetí, hlazení ve vlasech atp.).

Důležitou roli v příběhu o předčasném narození hrají i lékaři a sestry. Profesionálové, kteří se snaží pomoci miminku a zachraňují všemi dostupnými prostředky život křehkého tvorečka. Při vytíženosti zdravotnického personálu se někdy nedostává tolik soustředění a péče pro rodiče a i informovanost může být malá. Nejistota může vládnout na obou stranách. V tuto chvíli je pro rodiče nejdůležitější sdělovat jim pravdivé a úplné informace a podporovat v nich víru, že vše se děje tak, jak je to nejlépe možné vzhledem k závažnosti situace.

Však všechny tyto dětičky jsou zázraky a my v ně věříme.

V tuto chvíli je pro všechny dobré vědět a znát diagnózu, ale prognóza není tolik potřebná, protože zde vždy hraje roli přístup jak rodičů k situaci, tak i miminka. Všichni jsme jedineční a máme šanci. Podporovat rodiče je velmi důležité i v širší rodině, příbuzní, prarodiče a přátelé mohou být velmi prospěšní a dokázat sílu v okamžicích nejistoty.

Všem přeji odvahu a lásku k novým situacím.


Blanka Stablerová se věnuje aromaterapii, masážím, čínské medicíně, reflexní terapii, komunikaci a propojování doteku a prožívání, studuje speciální pedagogiku, blanicka.estranky.cz,
je úzkou spolupracovnicí Mgr. Jany Hašplové, která je průkopnicí masáží dětí a kojenců v České republice a jedinou školitelkou lektorů babymasáží u nás, je členkou Mezinárodní společností masáží dětí a kojenců, Asociace českých aromaterapeutů, Československé SinoBiologické společnosti, je autorkou knihy "Masáže dětí a kojenců", je zakladatelkou a ředitelkou Školy vědomého rodičovství www.vedomerodicovstvi.cz, je autorkou koncepce aromaterapeutické kosmetiky pro harmonizaci těla, duše i ducha www.ellinor.cz.

Rozhovor s Mgr. Janou Hašplovou o tom, co stálo na začátku této její cesty můžete najít zde:
"Já to tak nenechám, uzdravím svého syna."

0 komentářů:

Okomentovat