Bačkůrky háčkovaně-pletené

Počty ok a sloupků jsou orientační. Záleží na síle vlny, jehlic, háčku apod. Po zhotovení několika bačkůrek, už budete dělat vše od oka.

Důležité je vytvořit oblouček tak, aby se nevlnil (tzn., že je příliš mnoho sloupků) nebo nezvedal (tzn., že je málo sloupků).

  1. Uháčkujeme 12 řetízkových ok + 2 oka na otočení, místo 1. polodlouhého sloupku.
  2. 11 polosloupků (1. píchneme do 3. řetízkového oka). Do posledního ř.o . uháčkujeme 5 polosloupků, z druhé strany řetízku háčkujeme opět polosloupky a do posledního ř.o. znovu 5 polosloupků. Řadu spojíme pevným okem (píchneme do 2. ř. oko začátečního sl. nabereme vlnu a protáhneme očkem na háčku, bez dalšího nahazování) + 2 ř oka. Máme 34 sl.
  3. 11 polosloupků, do dalších 5 polosl. předchozí řady háčkujeme vždy 2 polosloupky, 12 polosloupků a znovu 5x 2 polosl. spojíme pevným okem + 2 ř. oka. Máme asi 44 sloupků.
  4. 12 polosloupků, do daších 2 sl. předchozí řady uháčkujeme po 2 polosl., 4 polosloupky, 2 sloupky rozháčkovat, 13 polosloupků, 2 rozháčkovat, 4 polosl., 2 rozháčkovat a spojit pevným okem s 1. sloupkem předchozí řady. Máme asi 52 sloupků a hotovou šlapku.

2 řady d l o u h ý c h sloupků. N e p ř i d á v á m e ! Místo prvního dl. sloupku háčkujeme 3 ř. oka.
Na užší straně nabereme na krátkou jehlici 9 ok (rozpočítáme od středu) a pleteme nárt - asi 10 řad = do poloviny délky bačkorky. Já nárt hned splétám s bokem bačkorky (v lícové řadě před upletením 1. a poslední oko nejdřív protáhnu pod horními 2 nitěmi sloupku předchozí řady a pak teprve upletu, rubová ř.se plete normálně), ale je možné to pak přišít nebo přiháčkovat.
Na další 3 kr. jehlice nabereme oka (1sl.= 1 oko) asi 32-34 ok.

Upleteme asi 3 řady pružným vzorem (1hl, 1 obr), potom dírkovou řadu (nahodit, 2 oka splést, stále opakovat), pokračujeme asi 18 řad pružným vzorem a volně ukončíme.
Uháčkujeme řetízek - asi 80 řetízkových ok. Protáhneme dírkami a je hotovo.


Místo pletení je možné háčkovat v kruhových řadách, ale myslím že pletené je pružnější.


Postup poskytla Vendula Pečínková za pomoci Marcely Nepomucké. Děkujeme!

0 komentářů:

Okomentovat