Jak se vyrovnat s emocemi, kterým musíme čelit při narození dítěte s problémy

Vyrovnat se s tím, že máte předčasně narozené dítě, může být velmi obtížné. Tato zkušenost je zcela odlišná od představ, které jste měli, když jste si plánovali a očekávali narození dítěte. Porod dítěte, první hodiny, dny, pobyt na neonatologii, příchod domů a péče o novorozence doma, všechny tyto události jsou doprovázeny starostmi a trápením. Radost a vzrušení jsou také přítomny, ale mohou být skryty pod velkými obavy. Když se vaše dítě narodí předčasné, je přirozené, že cítíte velké množství vyčerpávajících emocí. V různých rodinách prožívají tuto životní zkušenost různě. Mnoho rodičů předčasně narozených dětí cítí některé nebo všechny z následujících pocitů:

  • Ohromení
  • Stres, traumatizace
  • Šok
  • Žal, smutek
  • Vztek
  • Vina, Selhání
  • Bezmoc
  • Strach, obavy
  • Naděje
  • Intenzivní láska k dítěti
  • Touha být se svým dítětem
  • Pocit ztráty

Směs emocí, kterým můžete jako rodiče předčasně narozeného dítěte čelit, je široká. Některé emoce jsou negativní, zatímco jiné veskrze pozitivní. Můžete dokonce cítit všechny emoce najednou.

Jak se vyrovnat se svými pocity:

  • Prvním krokem, jak se vyrovnat s tím, že máte předčasně narozené dítě je rozpoznání a přijmutí vašich pocitů. Nejdříve si v klidu uvědomte své emoce, promluvte si o nich s partnerem, přítelem nebo jinou blízkou osobou, které důvěřujete. Dejte svým emocím průchod, plačte, křičte, modlete se nebo se smějte, pokud cítíte, že to chcete dělat.
  • Zvažte sepsání svých vlastních emocí a zážitků. Rodiče předčasně narozeného dítěte si často jen těžko pamatují vše, co se s nimi děje. Situace se mění rychle a často jsou to změny traumatizující. Psaní o jednotlivých zážitcích Vám může pomoci najít smysl a souvislost s určitými emocemi.
  • Zkuste najít podporu u ostatních. V době internetu je to jednodušší než kdy jindy. Můžete se spojit s jinými rodiči, kteří mají také předčasně narozené dítě a jsou na tom podobně jako vy nebo o kus cesty dále. Podívejte se na diskuse ostatních rodičů předčasně narozených dětí a připojte se k nim, v míře, jak budete schopni. Také zvažte návštěvu psychologa. Pokud vaše nemocnice nabízí poradenskou službu pro rodiče předčasně narozených dětí, využijte tuto možnost. To vše pomáhá rodičům zvládnout předčasný porod a mít více pozitivních emocí i v budoucnu.
  • Věnujte se co nejvíce svému dítěti. Buďte se svým dítětem, jak nejvíc můžete. Ptejte se na všechno, co Vás napadne v souvislosti s Vaším dítětem, s jeho stavem i péčí o něho. Seznamte se s lékaři a sestrami, kteří pečují o Vaše dítě. Pokud Vám to nenabídnou, zeptejte se, zda můžete zkusit klokánkovat. Trávit čas kůži na kůži s Vaším předčasně narozeným dítětem pomáhá nejen dítěti, ale může pomoci i Vám, abyste se cítili blíž ke svému dítěti a sebejistěji jako rodiče.

A otcové předčasně narozeného dítěte...
… Mít předčasně narozené dítě je těžké pro oba rodiče. Je to zkušenost zejména pro otce často velmi obtížná. Novorozenecké jednotky intenzivní péče (JIP, RES) jsou místem, kde je velmi náročné cítit se jako rodiče. Otcové se mohou cítit až nemístně v prostředí intenzivní péče. Mimo body uvedené výše, mohou zejména otcům pomoci i následující tipy:


  • Zaměřte se na dítě, ne na stroje. Na jednotkách intenzivní péče mají otcové tendenci sledovat zařízení, monitory, nastavení dýchacích přístrojů a výsledky rozborů. Kladení otázek ohledně lékařské péče týkající se Vašeho dítěte je důležité a může Vám pomoci, abyste cítil, že máte věci pod kontrolou. Ale když budou Vaše otázky zodpovězeny, obraťte svoji pozornost na své dítě. Můžete si vytvořit vztah s Vaším dítětem tak, že budete měřit jeho teplotu, vyměňovat plenky, zkoušet klokánkovat nebo chovat dítě při krmení sondou.
  • Podpořte Vaši partnerku. Vy a matka Vašeho dítěte můžete mít různé pocity. Můžete tyto pocity zvládat různými způsoby. Pochopte, že i když je to Vaše společná životní zkušenost, můžete se oba cítit velmi osamělí. Snažte se partnerku podporovat tím, že ji umožníte, aby trávila se svým dítětem tolik času, kolik ona potřebuje. Podporujte ji v jejím úsilí být matkou a podporujte ji při odsávání mateřského mléka pro Vaše dítě.
  • Přijměte pomoc od druhých. Pokud máte spoustu různých povinností, pak se při narození dítěte předčasně může stát, že nebudete schopni vše zvládat jako dřív. Požádejte o pomoc své kolegy v práci, kamarády, rodinné příslušníky, sousedy

Převzato z preemies.about.com a upraveno
ivig/BC

Zdroje:

Davis, Ph.D, Deborah L. and Tesler Stein, Psy. D., Mara . “Grief and Coping.” Adapted from the book Parenting Your Premature Baby and Child: The Emotional Journey Fulcrum, 2004.


Nagorski Johnson, PhD, RNC, Amy. “Engaging Fathers in the NICU: Taking Down Barriers to the Baby.” Journal of Perinatal and Neonatal Nursing. May 12, 2008 22:302-305.


Jotzo, PhD, Martina and Poets, MD, Christian F. “Helping Parents Cope With the Trauma of Premature Birth: An Evaluation of Trauma-Preventive Psychological Intervention.” PediatricsApril 2005 115:915-919.


March of Dimes. “Coping With the NICU Experience: A Father’s Role.” Accessed: November 22, 2008. http://www.marchofdimes.com/prematurity/21292_11225.asp


Pro odbornou pomoc kontaktujte klinickou psycholožku:




BabyKlokánci dodali na perinatologická centra pro rodiče letáčky, které jim mohou na jejich cestě pomoci:



0 komentářů:

Okomentovat